Upphovsmäm På gång Om Alvina Böcker Start På gång
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
På gång På gång På gång
   
   
Rosas buss, omslag   PUBLICERAD: 2014-01-29
Rosas buss fick IBBY Sveriges Silverstjärna!

Rosas buss av Fabrizio Silei (text) och Maurizio A.C. Quarello (bild) i översättning av Olov Hyllienmark gavs ut av Alvina förlag 2013 för att uppmärksamma att det var 100 år sedan Rosa Parks föddes. Rosas buss erhöll till vår stora glädje en av IBBY Sveriges Silverstjärnor!

I den illustrerade barnboken Rosas buss berättas historien om hur Rosa Parks med sitt civilkurage förändrade historiens lopp när hon vägrade lämna ifrån sig sitt bussäte till en vit passagerare, en protest som gav upphov till en årslång busstrejk och bildandet av den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Med sitt angelägna och aktuella ämne har Rosas buss hittat fram till människor i många olika åldrar och använts i pedagogisk verksamhet på skolor och bibliotek. Boken uppmärksammades alltså av IBBY Sverige, som tilldelade den en av sina hedrande Silverstjärnor.

IBBY Sverige ingår i ett internationellt nätverk, som bildades efter andra världskriget. Dess huvudsakliga syfte är att bygga broar mellan människor och länder med hjälp av barn- och ungdomslitteratur. Peter Pan-priset och Silverstjärneprisen instiftades år 2000 av IBBY Sverige och Bok & Bibliotek. Det är de enda svenska barnbokspris som uppmärksammar översatta barn- och ungdomsböcker. Såväl Peter Pan-priset som Silverstjärnorna – där priset består av diplom till upphovsmannen, översättaren och förlaget – ges till en översatt bok, som har konstnärliga och innehållsmässiga kvalitéer samt uppfyller ett eller flera av följande kriterier:

visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap
kommer från en kultur, ett land eller språk som är mindre vanligt förekommande i Sverige
har ett innehåll som fokuserar på barn eller ungdomar i andra länder och kulturer

pil Läs mer om boken

pil Gå till IBBY Sveriges hemsidadivider

Emblas universum   UPPDATERAD: 2015-06-05
Give me five
– för femåringar i Västerbotten


I Västerbotten drevs projektet Give me five hösten 2010 till våren 2014. Inom projektet fick femåringar och deras vuxna uppleva spännande, utmanande, roliga, läskiga och nydanande bilderböcker. Barnen utvecklade sina färdigheter och uttryckssätt genom ett intensivt kulturpedagogiskt arbete där bibliotekarie- och förskolekompetens möts.

Ladda ner en pdf om Give me five gratis här (pdf)

Målet med Give me five var att söka och finna ”de magiska ögonblick då konsten gör så att man skälver inombords” och ”det ögonblick då allt stämmer” (Citat Ulla Rhedin respektive Birgitta Holm) och att dela dessa ögonblick med barnen.

Emblas universum i fokus

I projektet har många olika bilderböcker lyfts fram och gjorts levande för barnen. Under läsåret 2013–2014 låg fokus på Emblas universum av Majken Pollack (text) och Sara Lundberg (bild) som gavs ut på Alvina förlag våren 2011. Bibliotek och förskolor skrev fortlöpande om sitt arbete med boken på projektets blogg som bjuder på många inspirerande ideer. Till Emblas universum finns en arbetshandledning att ladda ner gratis från Alvina förlags hemsida, och Embla har också en egen sida på Facebook.

Workshops för pedagoger och bibliotekspersonal

Med utgångspunkt i Emblas universum ordnades workshops för förskolepedagoger och bibliotekspersonal. Där utforskade vi tillsamman vad som ryms i berättelsen och hur man kan arbeta praktiskt med den i en barngrupp. Kristina Hoas, förläggare på Alvina förlag, berättade mer om bokens tillkomst och ledde sedan det praktiska, kreativa arbetet.

Utgångspunkten var att själva skapa något, eftersom det kan vara ett sätt att djupdyka i en bilderbok och analysera den på ett okomplicerat sätt. Samtidigt kan bokens innehåll knytas ihop med läsarnas egna funderingar och erfarenheter. Det gör boken till en egen värld att stiga in i, och en kulturupplevelse som berör på djupet.

pil Läs mer om Emblas universum

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)

pil Gå till Emblas facebooksida


Ladda ner en pdf om Give me five gratis här (pdf)

pil Gå till Give me fives blogg
divider

   
UPPDATERAD: 2013-10-22
Arbetshandledningar för pedagoger

Till flera av Alvina förlags böcker finns redan nu arbetshandledningar för pedagoger att ladda ner gratis. Och fler handledningar är på väg.

De flesta av de barn- och ungdomsböcker som ges ut på Alvina förlag kommer att kompletteras med arbetshandledningar som kan laddas ner gratis. I handledningarna finns idéer och förslag på hur man kan arbeta vidare med böckerna i en barngrupp eller klass. Låt böckerna bli en utgångspunkt för att samtala med barnen om deras funderingar och en inspirationskälla för eget skapande! Eller arbeta vidare med några av de teman som finns i boken. Vi hoppas att arbetshandledningen kan inspirera er att hitta på fler övningar och arbetsmetoder, gärna tillsammans med barnen.

Memmo och Mysen bråkar i vinden   Memmo och Mysen bråkar i vinden

I Memmo och Mysen bråkar i vinden finns mycket att utforska, vilket gör att den kan användas som röd tråd för att arbeta med läroplanens mål inom flera olika ämnesområden både i förskolan och i skolans lägre årskurser.

I handledningen finns diskussionsfrågor och stöd för att ni ska kunna fördjupa er i bilderna, och även en mängd övningar fördelade på tre teman: känslor, väder och vind samt rörelse, riktning och rum. Dessutom finns förslag på ”Skrivfrön”, alltså idéer om hur ni kan arbeta för att låta boken sätta frön i ert eget skrivande.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Ester Arg och Daisy Galej   Ester Arg och Daisy Galej

Ester Arg och Daisy Galej är goda vänner och gör allt tillsammans. När de fikar, sitter Ester nästan alltid där och blir ilsk. Daisy däremot, hon blir aldrig arg. Inte det minsta! Varför blir Ester så ofta arg, men aldrig Daisy?

Boken belyser rätten att få vara i sina egna känslor även då det handlar om laddade känslor som ilska. I arbetshandledningen finns förslag på diskussionsfrågor och övningar för att närma sig boken från olika håll, och att reflektera kring den både i samtal och eget skapande. Övningarna är indelade i tre teman: ”Arg eller glad?”, ”Vänner” och ”Matte med bananer och kakor”.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Aldo - en kille med finess   Aldo - en kille med finess

Aldo - en kille med finess är en rolig bok för killar och tjejer som precis börjat läsa. Den handlar om pianisten Aldo som får pianot över sig och blir platt som en skinkskiva. Han försöker hitta ett nytt jobb, men det är inte lätt att hitta något som passar när man är platt. Och Aldo drömmer om att bli detektiv... Handledningen till boken innehåller bland annat diskussionsfrågor, förslag på övningar och tips för eget skapande i anslutning till tre teman: "Yrken/att jobba", "Två eller tre dimensioner?" och "Ge upp eller kämpa på".

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Spinderella Tarantella   Spinderella Tarantella

Spinderella Tarantella är en faktasaga om korsspindelns liv. Handledningen till boken kommer att publiceras här, och innehåller bland annat diskussionsfrågor, kompletterande fakta om spindlar och tips för eget skapande i anslutning till boken.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


William Morris bok   William Morris bok

Formgivaren William Morris inspirerades av naturen när han utformade sina fantastiska mönster till tyger och tapeter. I arbetshandledningen till bilderboken William Morris bok finns mer fakta om honom, och hur viktig han var för Carl och Karin Larsson när de inredde sitt hem i Sundborn i Dalarna – något som vi idag ser som det svenskaste av svenska. Här finns också många diskussionsfrågor och förslag på hur man kan arbeta vidare med fyra teman: mönster, din favoritplats, Carl och Karin Larsson samt naturen.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Memmo och Mysen söker efter färger   Memmo och Mysen söker efter färger

I denna arbetshandledning fördjupas tre teman från boken, nämligen bilder och färger, bokstäver och ord samt väder och natur. Dessutom finns diskussionsfrågor och fakta om regnbågar och dimbågar. Övningarna i handledningen har tagits fram i samarbete med Eva Öhgren från Blackebergs bibliotek, Ulla Johansson och Marie Sellin på Hässelby Villastads skola, Birgitta Laudon, Åsa Sandén och Katja Solodovnikoff på Blackebergsskolan samt Helena Jägestedt som arbetar på Norra Ängby skola.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Sötaste Klara   Sötaste Klara

Ungdomsromanen Sötaste Klara tar upp många viktiga frågor kring risker och möjligheter på internet, självförtroende och problemet med pedofili och grooming – dvs. vuxna som tar kontakt med barn i sexuella syften. Arbetshandledningen innehåller bland annat fakta och diskussionsfrågor kring detta, liksom förslag på hur man kan agera och vart man kan vända sig om man misstänker att någon råkat illa ut på internet, eller om man själv har gjort det. Här finns även många förslag på hur man kan använda den litterära texten som utgångspunkt för att arbeta med till exempel romanens språkliga drag, berättarperspektiv, miljö- och personbeskrivningar och inre- och yttre dialog.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Emblas universum   Emblas universum

Lek och fantasi, drama och teater samt syskon är teman i fokus i denna arbetshandledning. Här finns bland annat förslag på frågor att diskutera tillsammans med barnen och beskrivningar av hur dramalek kan användas för att bearbeta och fördjupa bokens innehåll. Det kan exempelvis bli en utgångspunkt för att diskutera hur man kan lösa konflikter, eller för att göra resor i barnens fantasi. Här kan ni även läsa om barns lek, och vad läroplanen för förskolan säger om lek.

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Blött, sött och salt

  TEMA Vatten

Arbetshandledningen TEMA Vatten hör till faktabilderboken Blött, sött och salt – allt om vatten och tärningsspelet Vattenvandringen av Kristin Dahl och Malin Hardestam. Här finns bland annat kompletterande fakta, diskussionsfrågor, fler experiment och en hel avdelning med idéer för hur man kan arbeta med ”vattenmatte”.

pil Läs mer om boken

pil Läs mer om spelet

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)


Brevet till månen   Brevet till månen

Arbeta vidare med månen och rymden, resor och adresser, frimärken och brev. Sist i handledningen finns också förslag på hur ni kan arbeta med grundläggande matematik inom dessa teman. Låt det bli en spännande upptäcktsfärd bland planeter och portotabeller!

pil Läs mer om boken

Ladda ner handledningen gratis här (pdf)
divider

Ur Grodornas drottning får inte väta sina fötter
Ur: Grodornas drottning får inte väta sina fötter (Utkommer april 2014)
  PUBLICERAD: 2013-10-18
Författarträffar, workshops
och föreläsningar

Att läsa en bok är en härlig upplevelse i sig. Men om man får träffa författaren eller illustratören, eller själv arbeta kreativt med boken, växer upplevelsen än mer. För er som driver läsfrämjande projekt eller vill fördjupa er i någon bok finns många olika möjligheter. Kontakta Alvina förlag så diskuterar vi en utformning som passar era behov och förutsättningar.

Träffa författaren, illustratören eller översättaren
De flesta av Alvina förlags författare, illustratörer och översättare gör gärna författarbesök på förskolor, skolor och bibliotek. Flera av dem har även utformat workshops som de kan hålla i barngrupper med utgångspunkt i sina böcker. Kontakta Alvina förlag så kan vi ge förslag eller förmedla kontakten till dem som skapat böckerna.

Fortbildning för bibliotekarier eller pedagoger
Arbetar ni i förskolan, skolan eller på bibliotek och vill ha inspiration inför arbetet med någon av Alvina förlags böcker? Eller fylla på med nya tankar om hur man konkret kan gå tillväga för att fördjupa sig i barnböcker?

Kristina Hoas, som driver Alvina förlag, håller gärna föreläsningar eller workshops om hur man kan arbeta kreativt med barnböcker som utgångspunkt. Det går även att boka in Kristina Hoas för utbildningar i hur man skapar bilderböcker och hur man går tillväga om man vill ge ut en bok.


Mer om Blackbergsmodellen
Blackebergsmodellen är en arbetsmodell för att fördjupa sig i bilderböcker genom kreativt arbete och samtidigt låta boken bli en röd tråd genom flera av läroplanens mål. Blackebergsmodellen har utformats på initiativ av Eva Öhgren på Stockholms stadsbibliotek och Kristina Hoas på Alvina förlag. Ursprungligen utformades modellen med tanke på förskoleklassen, men den passar även de äldre barnen i förskolan och har använts upp till skolår 5 och 6.

Eva Öhgren och Kristina Hoas håller gärna föreläsningar eller workshops om Blackebergsmodellen. Kontakta Alvina förlag för mer information!


pil Läs mer om Blackebergsmodellen


divider

<em>Memmo och Mysen söker efter färger</em>  


I projektet "Memmo och Mysen i förskoleklassen" samarbetade bibliotek, skolor, förlag och författare för att låta sexåringar uppleva bilderboken på ett nytt sätt. Här besöker elever från Olovslundsskolan Brommaplans bibliotek.

UPPDATERAD: 2012-10-30
Blackebergsmodellen:
Memmo och Mysen i förskoleklassen
 

I det läsfrämjande projektet ”Memmo och Mysen i förskoleklassen” samarbetade Stockholms stadsbibliotek, Alvina förlag, författaren Emma Virke och pedagoger för att ge sexåringar läslust och möjlighet till eget skapande. Arbetsmodellen som vi utvecklade kallar vi för Blackebergsmodellen. Vi hoppas att den kan inspirera andra bibliotek och skolor som vill arbeta på ett liknande sätt.

Ladda ner en inspirationsskrift om Blackebergsmodellen gratis här (pdf)

Fyra bibliotek i Stockholm (Blackeberg, Vällingby, Hässelby villastad och Brommaplan) och skolorna inom bibliotekens upptagningsområde ingick i projektet som pågick under läsåret 2011-2012. Vår inspirationskälla var Emma Virkes bilderbok ”Memmo och Mysen söker efter färger”, men Blackebergsmodellen kan även användas för att arbeta med andra bilderböcker.


Bilderboken Memmo och Mysen söker efter färger var utgångspunkten för samarbetsprojektet.


Syftet med projektet var att lyfta fram bilderboken som konstform, väcka läslust och inspirera till eget skapande.

Biblioteken bjöd in sexårsklasserna i sina respektive närområden till projektet som genomfördes i flera steg, och varje klass valde själva vilka av stegen de vill delta i.

Steg 1 – Biblioteksvisning och bokgåva
Varje förskoleklass och dess pedagog välkomnades till en visning på sitt bibliotek, där de fick höra mer om verksamheten, hur man skaffar lånekort och lånar böcker. Vid besöket fick alla elever en bokgåva – bilderboken Memmo och Mysen söker efter färger av Emma Virke.


När sexåringarna besökte biblioteken fick de uppleva vilken rikedom av böcker som finns att välja bland. Här besöker Norra Ängby skola Blackebergs bibliotek.


Det finns många spännande detaljer att upptäcka i bilderböcker. Elever från Olovslundsskolan visar vad de sett för bibliotekarien på Brommaplans bibliotek.

Steg 2 – Arbete i klassrummet
"Memmo och Mysen söker efter färger" är en inspirerande bok om färger. På Alvina förlags hemsida finns en arbetshandledning till boken som har tagits fram i samarbete med pedagoger från förskoleklasser i Bromma, Vällingby och Hässelby. Den kan laddas ner gratis och innehåller uppslag för eget skapande, men även språkutveckling och naturvetenskapligt undersökande av färg.

Med arbetshandledningen som utgångspunkt arbetade varje pedagog med boken i klassrummet i den utsträckning som passade dem och deras planering. Några pedagoger valde att hämta inspiration i arbetshandledningen till en eller ett par övningar, medan andra använde boken som utgångspunkt för ett mer omfattande temaarbete.

De pedagoger som arbetade med boken under en längre tid, såg möjligheten att låta den bli en röd tråd genom moment som de redan genomförde, exempelvis samarbete, språkutveckling, färger och eget skapande. För dem blev projektet en möjlighet att arbeta mot sexårsklassens befintliga mål på ett roligt och inspirerande sätt.När man skapar något själv med utgångspunkt i berättelsen får tankarna tid att växa till sig och upplevelsen av boken djupnar. Här arbetar sexåringarna från Hässelby villastads skola med färgerna.


Det kreativa arbetet gör att barnen blir delaktiga i den konstnärliga processen och samtidigt lär sig fakta som till exempel vilka färger som ingår i en regnbåge. My från Hässelby villastads skola fångar hela regnbågsspektrat i sin bild.

Steg 3 – Utställning på biblioteket
Under våren bjöds alla förskoleklasser in att delta i en utställning på biblioteket tillsammans med Emma Virke. Varje klass fick lämna in ett bidrag som på något sätt var kopplat till boken. I handledningen fanns en mängd idéer att utgå ifrån, men det gick naturligtvis också bra att hitta på egna idéer.


Elevernas alster var både konstverk i sig och gav en glimt av vad de tänkte om projektet och bilderboken som de hade arbetat med.


Att få visa upp det man själv har skapat på biblioteket blev en fin avslutning på det arbete som för vissa klasser har pågått under flera månader.

Steg 4 – Vernissage med författarträff
Utställningen invigdes genom ett vernissage med sexåringarna och författaren Emma Virke. Då fick eleverna möjlighet att lära känna författaren lite mer, och till exempel ställa frågor om boken och bilderna i den.

Att det var en högtidlig stund märktes redan när barnen kom in i lokalen, och frågorna till Emma Virke visade att de hade funderat mycket på boken, hur den var gjord och hur det var att vara författare.

Naturligtvis kunde man också besöka biblioteket vid senare tillfällen för att titta på utställningen i lugn och ro, och de elever som ville kunde ta med sina föräldrar för att visa utställningen.Genom projektet kan biblioteksbesöket och bokgåvan leva kvar länge i sinnet - som en riktigt cool upplevelse.

"Memmo och Mysen i förskoleklassen" är ett läsfrämjande projekt som har finansierats med stöd från Kulturrådet.

Foto © Christina Johnson

Ladda ner en inspirationsskrift om Blackebergsmodellen gratis här (pdf)

pil Läs mer om Memmo och Mysen söker efter färger

pil Läs mer om Emma Virke

pil Läs mer om arbetshandledningendivider

  PUBLICERAD: 2012-05-09
Tillfälligt manus-stopp

Funderar du på att skicka ett manus till Alvina förlag? Just nu har vi inte möjlighet att ta emot fler manus. Därför gäller ett tillfälligt manus-stopp, troligen till april 2013. Information om när det åter är möjligt att skicka manus kommer publiceras på hemsidan när det närmar sig.divider

Emblas universum   PUBLICERAD: 2011-08-23
Bilder från bokreleasen
för Emblas universum
 

Den 3 mars 2011 bjöds det på stor releasefest för Majken Pollacks och Sara Lundbergs bilderbok Emblas Universum på barnbokhandeln Bokspindeln i Stockholm. Enligt principen "bättre sent än aldrig" kommer här bilderna därifrån. Tack alla ni som kom och firade med oss! Och tack Jessica och Siri Gottberg som fotograferade!

pil Läs mer om boken


En av kvällens tre huvudpersoner – själva Embla – sände sina strålar över tilltugget.


Nyblivna barnboksförfattaren Majken Pollack var strålande glad och rätt så omtumlad av allt beröm.


Illustratören Sara Lundberg diskuterade den fina tryckkvalitén med Sven Sonesson från tryckeriet, Exaktaprinting AB.


Sven hade med sig en fin present som nu pryder väggen på förlagets kontor.


Besökarna började strömma in, bläddra i den nya boken och upptäcka många andra i Bokspindelns stora sortiment.


Det var många som ville ha boken signerad…


… så författaren Majken Pollack skrev flitigt sin signatur…


… och illustratören Sara Lundberg ritade dit sin autograf, flankerad av dottern Ella.


Saras son Ezra var också på plats.


Agneta (t v) och Ida Aronsson (t h) i samtal med Kristina Hoas.


Många minglande bokälskare fick plats i Bokspindelns stora, ljusa lokaler.


Annamaria Dahlöf och hennes dotter Carmen bläddrar bland bokhögarna.


Förläggaren Kristina Hoas var nöjd med kvällen.


Majken med sin yngsta, dottern Naemi 2 år.divider

Ungdomsromanen Sötaste Klara   PUBLICERAD: 2011-03-10
Skolklass hjälpte författare
med ungdomsroman
 

I sitt arbete med ungdomsboken Sötaste Klara tog författaren Sofia French till ett lika modigt som ovanligt grepp. Hon lät en hel skolklass från Lidingö utanför Stockholm läsa boken redan på manusstadiet och lät dem påverka skildringen i den färdiga boken.

Sötaste Klara utkommer först i april, men redan i februari fick författaren Sofia French en rejäl dos respons från målgruppen. En åttondeklass från Torsviks skola på Lidingö fick då agera experter på tonåringar för att skildringen skulle bli så realistisk som möjligt. Utifrån ungdomarnas synpunkter ändrades och förbättrades sedan texten innan den gick i tryck.


Sofia diskuterar med eleverna Henrik, Douglas och Harald om samma sak som hände Klara skulle kunna hända en kille.

Det var ett samarbete mellan kulturhuset Palatset, Alvina förlag och författaren som gjorde det möjligt att arbeta på det här sättet, och Sofia French tycker att det var en mycket givande process:
– Eleverna har haft tankar både kring innehållet och språket i boken, berättar hon. Framför allt är det vilka populärkulturella referenser som är gångbara som de har varit med och påverkat mest.


Sofia French i en livlig diskussion med Fredrika och Sofie om karaktärsbeskrivningarna i boken.

Men de ville också ha fylligare beskrivningar av karaktärerna, vilket Sofia French nu har lagt till, liksom en utförligare beskrivning av det första mötet mellan huvudpersonen och killen som hon förälskat sig i via internet.

Sötaste Klara engagerar
En viktig anledningen till att Sofia valde att vända sig till en skolklass är att hon hoppas att boken kommer att användas i skolan:
– Jag ser att den skönlitterära skildringen i det sammanhanget kan fungera som ett diskussionsunderlag. Det kommer också att finnas en arbetshandledning för pedagoger som vill fortsätta jobba med boken.


Samtalen med eleverna gav Sofia många nya tankar.

Eleverna på Torsviks skola har både diskuterat boken i helklass och i små grupper och de ser själva en stor poäng med sin insats. Bland annat tror eleverna att det annars kan vara svårt för en vuxen författare att riktigt förstå hur tonåringar idag känner och hur de upplever sin tillvaro. De är också övertygade om att det kommer att bli en mer trovärdig bok nu när de har fått tycka till om språket. Det gäller både det talade språket och kanske framför allt språket i de delar av boken som sker i chatt-form.

Ulrika Mann, Majken Pollack och Sara Lundberg
– Alla människor har ett bekräftelsebehov, får man inte det från föräldrarna eller kompisarna går man till datorn, säger Lovisa (längst till vänster). Linnéa, Marianne och Mikael lyssnar.

Boken om 14-åriga Klara som råkar illa ut efter att ha träffat en kille på nätet har väckt starka reaktioner hos eleverna och alla är eniga om att det är en viktig bok. På frågan om vad de tror händer med Klara efter bokens slut svarar en kille:
– Hon ska bara gå vidare med sitt liv och veta att det inte var hennes fel.

/Jessica Gottberg

pil Läs mer om boken

pil Läs mer om Palatsetdivider

bild ur sommar   PUBLICERAD: 2011-02-04
Månpyssel på Bokspindeln 

Den 29 januari gjorde Emma Virke ett besök på Bokspindeln. Efter att hon läst boken Brevet till månen för ett tjugotal barn och vuxna, dukades det fram ett helt bord med saxar, lim och papper i alla möjliga färger. Och det tog inte många minuter så var det kreativa skapandet i full gång! Här kan ni se några av de fina collage som blev resultatet.

pil Läs mer om boken


Kreativiteten flödade


Sally, fem år, med sin moster Annie

Sommarläsning
Thea Settergren


Sigrid, fyra år

Kristin Olson
Filippa Francke, två och ett halvt år

Kristin Olson
Natti Abraham

Kristin Olson
Noel Thorén, fem årdivider

Brevet till månen   PUBLICERAD: 2011-01-11
Bilder från bokreleasen
för Brevet till månen
 

I september 2010 gav Alvina förlag ut Emma Virkes efterlängtade debutbok Brevet till månen. Det firade vi med en bokrelease tillsammans med barnbokhandeln Bokspindeln. Det blev en välbesökt och festlig kväll som bjöd på många glada möten.

Tack alla som kom för att fira med oss, och tack Helena Terstad som fotograferade. Här kommer nu sent om sider bilderna från bokreleasen. Mycket nöje!

pil Läs mer om boken

Författaren Emma Virke
Emma Virke gladde sig åt att boken äntligen var färdig…

Många gäster
… och det var många som ville träffa den nyblivna författaren!

Bosse och Agneta Aronsson
Bosse och Agneta Aronsson bläddrade intresserat i Brevet till månen.

Thomas Schiöler och Miriam Klyvare
Thomas Schiöler från UR Förlaget i samtal med fotografen Miriam Klyvare.

Karin Innings, Emma Virke
Visst är de lika, systrarna Karin Innings och Emma Virke.

Kristina Hoas och Erling Ericsson
Förläggaren Kristina Hoas och animatören Erling Ericsson i ett samtal om boken Banditer i byn.

Chips är gott
Det fanns mycket att upptäcka på bokreleasen.

Sofia French
Författaren Sofia French (mitten) botaniserade i hyllorna. Hennes ungdomsroman Sötaste Klara ges ut på Alvina förlag våren 2011.

Katarina Nyberg, Karin Hoas, Jan-Åke Winqvist och Anders Rådén
Katarina Nyberg, formgivare på Nationalnyckeln (t.v.) har formgivit Alvina förlags logotyp. Här samtalar hon med Karin Hoas, Jan-Åke Winqvist och Anders Rådén.

Eva och Björn Thulin, Elisabet Stoltz
Eva Thulin, marknadsförare på UR (t.v.) i samtal med maken Björn och Elisabet Stoltz, informatör på Europaparlamentet.

Agneta Nilsson
Agneta Nilsson från Hands-On Science var en av alla dem som fick sitt exemplar av boken signerat.

Thomas Schiöler och Christina Fürst
Christina Fürst och Thomas Schiöler var i många år kollegor på UR.

Emma Virke, Ulla Ekvall
Emma Virke gratuleras till den nya boken av sin mamma Ulla Ekvall.

Ann-Christin Påhlman
Ann-Christin Påhlman hjälpte till med mycket, bl.a. att fylla på fler druvor.

Kristina Hoas, Magda Korotynska, Malin Hardestam
Illustratören Magda Korotynska (mitten) i samtal med förläggaren Kristina Hoas (t.v.) och illustratören Malin Hardestam.

Charlotte Jansson och Eva Öhgren
Bibliotekarierna Ann-Charlotte Jansson (tv.) från Sture bibliotek och Eva Öhgren från Blackebergs bibliotek var på plats för att fira boken.

Foto © Helena Terstaddivider

bild ur sommar   PUBLICERAD: 2010-07-21
Sommarutställning invigd 

Den 16 juni var det festligt vernissage på Blackebergs bibliotek. Tillsammans med barn från Björnens förskola i Blackeberg invigdes en sommarutställning i bibliotekets skyltfönster.

Utställningen visar bilder ur pekboken Sommar av Sara Lundberg, tillsammans med barnens sommarbilder som föreställer t.ex. ett stort och ett litet grönt blad, sommarmonster och clowner.

Bilderna kan beskådas i skyltfönstret till Blackebergs bibliotek under den period som biblioteket är sommarstängt, den 19/6 - 15/8. Boken finns samtidigt till försäljning i den närbelägna blomsterhandeln i Blackebergs centrum.

pil Läs mer om boken


Utställningen invigdes genom att alla barn fick klippa varsitt blågult band.


Sedan var det dags att titta på utställningen …

Sommarläsning
… och bläddra tillsammans i pekboken Sommar.

Ulrika Mann, Majken Pollack och Sara Lundberg
Salta pinnar hör till när det är vernissage.

Kristin Olson
Som avslutning blåste bibliotekarien Eva Öhgren såpbubblor tillsammans med barnen.

Foto © Helena Terstad


divider

bild ur sommar   PUBLICERAD: 2010-06-12
Välbesökt bokrelease 

Den 26 maj blev det sommar! Då bjöd nämligen Alvina förlag och barnbokhandeln Bokspindeln in till bokrelease för att fira Sveriges första miljömärkta pekbok, Sommar av Sara Lundberg.

Lite drygt 50 personer kom för att se boken, träffa författaren och skåla för sommaren.

Sara Lundberg fick också ta emot Alvina förlags hederpris "Alvinas modigaste vän 2009" för modet att gå först och göra det ingen tidigare gjort. Motiveringen löd: Att våga vara den första att ge ut en barnbok på ett nyetablerat förlag, och att dessutom göra den första miljömärkta pekboken i Sverige - det förtjänar en guldmedalj!

Tack alla ni som kom och förgyllde vår eftermiddag, och tack Helena Terstad som dokumenterade det hela!

pil Läs mer om boken

pil Läs mer om Bokspindeln

Kristina Hoas och Sara Lundberg
Kristina Hoas, förläggare på Alvina förlag (t.v.) och Sara Lundberg, författare och illustratör, gladde sig åt ett lyckat samarbete.

Gösta Terstad
Gösta Terstad passade på att skaffa ett signerat exemplar av Sommar till sitt första barnbarnsbarn.

Sommarläsning
De lite yngre besökarna försjönk direkt i boken.

Ulrika Mann, Majken Pollack och Sara Lundberg
Nästa bok med illustrationer av Sara Lundberg ges ut på Alvina förlag våren 2011. Emblas universum är också Majken Pollacks (mitten) debut som barnboksförfattare. Här tillsammans med Sara Lundberg och Ulrika Mann.

Kristin Olson
Kristin Olson, författare och biståndsarbetare, bläddrade förtjust i Sommar.

Ann-Christin Påhlman, Sara Lundberg och Emma Virke
Emma Virke (t.h.) är formgivaren och illustratören bakom Alvina förlags hemsida. I höst debuterar hon som författare med bilderboken Brevet till månen på Alvina förlag. Här samtalar hon med Ann-Christin Påhlman och Sara Lundberg.

Mattias Sundström och Jan-Åke Winqvist
Två bildredaktörer från Nationalnyckeln i Uppsala på besök: Mattias Sundström (t.v).och Jan-Åke Winqvist.

Bo och Lena Lindell
Bo och Lena Lindell från Musikteatergruppen 89 kom för att fira sommaren.

Tyra Bohman och Ylva Karlsson
En bra sak med bokreleaser är att man får äta chips. Tyra Bohman 3 år satt bekvämt, flankerad av mamma Ylva Karlsson, författare till bl.a. Skriv om och om igen.

Karin Hoas och Cecilia Tillgren
Karin Hoas (t.v.) och Cecilia Tillgren passade på att fylla på presentförråden.


Lilian Bäckman och Emma Virke
Lilian Bäckman är formgivaren som bl.a. har gjort den roliga och infallsrika Skriv om och om igen. Här i samtal med Emma Virke.

Kristina Benght
Konstnären Kristina Benght (t.v.) skålade för sommaren med Rebecka Thörner, arkitekturstudent.

na förlags författare och illustratörer
Några av Alvina förlags författare och illustratörer. Från vänster Emma Virke (Brevet till månen), Sara Lundberg (Sommar och Emblas universum), Majken Pollack (Emblas universum) och förläggaren Kristina Hoas.

Foto © Helena Terstaddivider
 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad