clear clear clear clear clear clear clear
  Böcker Om Alvina På gång Upphovsmän Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Emblas universum omslag
clear
Dela med dig

Mer om
Embla mitt i kosmos, omslag
Embla mitt i kosmos

Trots att Mamman läser ännu en bok, kan Embla ändå inte somna. Kroppen bara vägrar, totalt. Det känns som om ingen ser Embla. Som om hon bara var en liten prick i kosmos.

pil Läs mer om boken


Majken Pollack
Majken Pollack
Majken Pollack är teaterregissör, skådespelare och teaterlärare. Bilderboken Emblas universum är hennes debut som barnboksförfattare.

pil Läs mer


Sara Lundberg
Sara Lundberg
Sara Lundberg är bildkonstnär, illustratör och barnboksförfattare. Hon har givit ut ett 20-tal barnböcker, bland annat pekboken Sommar och bilderboken Vita streck.

pil Läs mer

  Emblas universum
- miljömärkt bilderbok

av Majken Pollack (text) och Sara Lundberg (illustration)

Embla bygger en rymdraket. Lillasyster Anna vill också vara med, men hon får inte säger Embla. ”Absolut inte!” Mamma försöker medla, men Embla tycker inte att hon förstår. ”Jag är hela universum och Anna får inte plats.” Men kanske blir det lite ensamt att vara för sig själv i rymden?

I barns lek kan vad som helst hända – och gör det också! Huvudpersonen Embla i bilderboken Emblas universum är allting i rymden, och hon är också hela trädet och den största boken. Och lilla syster Anna får verkligen inte plats någonstans. Till slut får både mamma och Anna konstatera att Embla vill leka ensam. Men när de försvinner ut i köket för att laga mat, blir det plötsligt väldigt tyst och tomt i Emblas universum. Kanske kan Anna vara en liten, oupptäckt stjärna trots allt?Handlingen i Emblas universum utspelar sig i Emblas lekrum. Här möts tre personer – Embla, Anna och mamman – i vad som påminner om ett kammarspel. Alla tre har på sitt sätt rätt, och ändå uppstår en konflikt. Hur kan man komma vidare ur en så besvärlig situation?

I sin debutbok berättar Majken Pollack om Embla som vet precis hur det ser ut i hennes universum, och som också kan argumentera för det. Liksom för rätten till den egna leken och rätten att få bestämma själv och säga nej. Men hon inser också att det ibland är bra att kunna dela sin värld med andra.

Sara Lundberg fångar i sina illustrationer kontrasten mellan den fyrkantiga verkligheten med alla sina begränsningar, och den fritt flödande fantasin. Lika konsekvent som Embla själv målar hon här upp en värld för oss att kliva in i, så att vi får lära känna Embla, Anna och Mamman. Och ta del av kraften i fantasins världar.

Miljömärkt med Svanen och FSC.

Arbetshandledningar för pedagoger
Till de flesta av Alvina förlags böcker görs arbetshandledningar för pedagoger som vill arbeta vidare med boken i en barngrupp eller skolklass. De kan laddas ner gratis i pdf-format från förlagets hemsida.

pil Läs mer om arbetshandledningar här

Miljömärkt bilderbok
Bandtyp: inbunden
ISBN: 978-91-86391-06-5
Sidantal: 26
Format: 200 x 240 mm
Utkom 1 mars 2011

pil Så beställer du

Pressröster
Lotta Olsson i DN 2012-03-10:

Jag kunde ha svurit på att Sara Lundbergs ”Vita Streck och Öjvind” var förra årets bästa bilderbok. Men då hade jag inte läst ”Emblas universum”./.../ en genialt nekel historia att läsa många gånger, hela livet.

pil Läs mer Pressröster
Recension av Susanna Ekström i Opsis barnkultur nr 2 2011:

Majken Pollack debuterar med en bilderbok som ytterst handlar om fantasins kraft och skörhet. /.../ Till hennes lycka har Sara Lundberg bildsatt och tolkat den sparsamma texten, så att helheten blir en glädjekälla som verkar på flera plan.

Pressröster
Maria Nyström listar årets bästa barnböcker i Kristianstadsbladet 2011-05-28:

/.../ Sara Lundbergs illustrationer är något av det mer originella som jag sett.

pil Läs merPressröster
Svenska Dagbladet - Bäst just nu 2011-05-28:

Var fjärde vecka väljer vi ut fyra böcker för unga som SvD:s kritiker ansett vara särskilt omistliga under de senaste två månaderna. /.../
3. Majken Pollack debuterar som författare till en bilderbok om lekens mysterier. Hennes intentioner förstärks tack vare Sara Lundbergs konstnärliga lyhördhet, menar Ying Toijer-Nilsson.

pil Läs merPressröster
Bloggat av Barnboksbildens vänner 2011-05-21:

Det finns många intressanta perspektiv i boken. Där finns mamman som försöker ta sig in i bilden, men som är för stor för rummet och verkar tillhöra en annan verklighet. En fin mamma, som känns trygg och rättvis, även om hon inte förstår sig på leken./.../ Embla är också väldigt tydlig i illustrationerna. Hon utstrålar en beslutsamhet över att nå det äventyr hon slutligen kommer till, även om premisserna inte var dem hon först räknade med.

pil Läs merPressröster
Recension av Ingeborg Ahlander i Nerrikes Allehanda 2011-05-12:

Varje bild är ett konstverk med tillspetsade vinklingar. Mammans lilla huvud och enorma kroppshydda visar nog bara hur barn uppfattar vuxna i ett underifrånperspektiv. Illustrationerna är verkligen storslagna! /.../ Tillsammans med illustratören Sara Lundberg har (Majken Pollack) skapat en ny inspirerande bilderbok, med en stark och kreativ flicka som huvudperson.

pil Läs merPressröster
Recension av Marie Pettersson i Helsingborgs Dagblad 2011-05-21:

En spricka i universum

/.../ Jag gillar den här boken. Den ställer två till synes oförenliga självklarheter mot varandra på ett spännande sätt. /.../ Emblas universum tar den här problematiken på allvar utan att ge något pekpinnigt svar. Dessutom är Sara Lundbergs bilder ett äventyr i sig – varje uppslag är fullt av spännande detaljer. /.../ Allt hänger samman i den här boken. Ändå är det dess inre kamp som gör ”Emblas universum” så bra.

pil Läs merPressröster
Bloggat av Lotta Berling på Lottas litteraturblogg 2011-04-26:

Jag tycker väldigt mycket om...
...Emblas universum.

Poetisk text av Majken Pollack och magiska bilder av Sara Lundberg. Om Embla som vill leka själv, som är ”astronauten, raketen, alla stjärnor och planeter. Ja, hela universum” och lillasyster Anna som inte får plats i Emblas lek, fastän mamman säger att alla får vara med.

pil Läs merPressröster
Recension av Peter Grönborg i Borås tidning 2011-04-19:

En härlig sak med bilderböcker är att de med några få penseldrag kan fånga och levandegöra pregnanta och laddade livssituationer. Ofta finns det en symbolmättad dimension i berättelserna, vilket gör läsningen till en hisnande existentiell upplevelse. /.../ Av en vardaglig familjesituation bärgar Majken Pollack en nyansrik palett, en betydelsemättnad som Sara Lundberg förstärker och utvecklar i sina bilder.

pil Läs merPressröster
Bloggat av Anna Nygren på dagensbok.com 2011-04-13:

Jag tror jag vill ha en egoraket

/.../ Emblas universum är vad Ulla Rhedin kallar en genuin bilderbok. Enkelt förklarat en bok där text, bild och bokmediet i sig hjälps åt att berätta bokens historia. /.../ Kanske är det så att syskonrelationen sitter kvar hos alla. Den där längtan efter att få vara sin egen. Eller att få vara som sin storasyster eller storebror. Längtan efter att få vara med och längtan efter att få vara ensam. En komplicerad rivalitet som får även vuxna att känna igen sig i Emblas och Annas kamp om universum.

pil Läs merPressröster
Recension av Ying Toijer-Nilsson i Svenska Dagbladet 2011-04-12:

Bilder fångar lekens geni

Handlingen i ”Emblas universum” är snabbt återberättad. /.../ Men egentligen är detta en dynamisk bilderbok med en inbyggd motsättning, som förstärks av bilderna. /.../ Majken Pollack debuterar som författare till de knappa texterna, men det är tack vare Sara Lundbergs konstnärliga lyhördhet som hennes intentioner förstärks.

pil Läs merPressröster
Recension av Sebastian Johans i Upsala Nya Tidning 2011-03-26:

Pollacks text följer allvarligt barnets ofta rätt jag-centrerade logik och bygger på en upprepande figur, eller cirkel, som återkommer i en lugn rytm. /.../ Illustratören Sara Lundberg tar i från tårna och helheten vilar mer på bild än på text. /.../ Möjligen kan bilderna kännas på gränsen till hotfulla för de yngsta läsarna, men i gengäld håller bildmaterialet för många läsningar under lång tid. Säkerligen en av årets snyggaste bilderböcker.

pil Läs merPressröster
Bloggat av Emelie Ljungberg på Bokunge 2011-03-14:

Det här är en fin och inkännande bok för alla med trotsbarn i hemmet. Men också en bok som slår ett slag för ett barns behov att få sätta sina egna gränser. Sara Lundbergs illustrationer är så drömska och samtidigt inlevelsefulla att man inte kan undgå att hamna i en särskild sinnestämning när man läser boken. /.../ Texten känns noga övervägd och samspelar fint med bilderna.

pil Läs merPressröster
Recension av Jonna Fries i Smålandsposten 2011-03-17:

Emblas universum är Alvinas fjärde miljömärkta barnbok. Det som framför allt utmärker den är dock den dramatiska livfullheten och fräschören i de kontrastburna bilderna. Det här är både tankeväckande och djärvt.

pil Läs merPressröster
Flera blogginlägg på Bokdebutant, bl a:

Majken Pollacks, Emblas Universum, är en bok som varje barn och mamma kan känna igen sej i. Embla som vill leka själv och lillasyster Anna som vill vara med i leken, och så mamma som medlar.

pil Läs merPressröster
Recension av Jonna Fries i Tidningen Kulturen 2011-03-16:

En kreativ berusning i universum

/.../ Det här är en berättelse om hennes lek, om rätten till den egna fantasin och om rätten att säga nej. Det senare tvingar också fram problematiken kring syskonrivalitet och uteslutning. Pollack och Lundberg är väl samspelta, hårt vardagsnära men också finurligt lösningsinriktade, i sin skildring.

pil Läs merPressröster
Ingalill Mosander väljer: Bästa böckerna just nu, Aftonbladet 2011-03-12:

Att inte få vara i fred när man leker, att ständigt behöva ha ett småsyskon i hälarna som också vill vara med. Detta klassiska dilemma skildras med uttrycksfulla teckningar och korta, koncentrerade texter som omväxlande tar upp de bägge barnens olika perspektiv. En underbar bok, präglad av fantasi, insikt och upptäckarglädje.

pil Läs merPressröster
Recension av Heidi Silvander i Sydsvenskan 2011-03-10:

/.../ tankeväckande, men framför allt är varje bild ett konstverk i sig som ger utrymme för fri tolkning. Efter alla regler på dagis, har inte Embla rätt att själv bestämma i sin egen fantasi?

pil Läs merPressröster

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad