clear clear clear clear clear clear clear
  Böcker Om Alvina På gång Upphovsmän Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Memmo och Mysen söker efter färger, omslag

pil Bläddra i boken

clear
Dela med dig

Mer om
Emma Virke
Emma Virke
Emma Virke är verksam som illustratör, grafisk formgivare och bildkonstnär. År 2009 vann hon Natur & Kulturs bilderbokstävling med sina underbara illustrationer till Eva Lindströms Mops. Emma debuterade som författare 2010 med Brevet till Månen.

pil Läs mer


Memmo och Mysen bråkar i vinden, omslag
Memmo och Mysen
bråkar i vinden

En påse som virvlar fram i höstvinden blir en blir en bra drake tycker Memmo, men när Mysen ska pröva sliter sig påsen och smiter. Då blir Memmo så där arg som man inte borde bli på en vän! Går det att bli sams igen när vinden så småningom mojnar? Trots att man inte vill säga förlåt?

pil Läs mer om boken

 

Memmo och Mysen väntar på vintern, omslag
Memmo och Mysen
väntar på vintern

Memmo och Mysen har tröttnat på den långa, mörka hösten. Tröttnat på regnet och leran som kletar sig fast på stövlarna. Men så blir det plötsligt kallt och grenarna täcks av frost. Vattenpölen får ett tak av is och de första snöflingorna börjar falla. Är det vintern som äntligen är på väg?

pil Läs mer om boken

 

  Memmo och Mysen
söker efter färger

av Emma Virke

Memmo och Mysen vaknar mitt i natten. Ute är det mörkt. Alla färger är borta! Tillsammans ger de sig ut för att söka efter dem.

Memmo och Mysen börjar sitt sökande efter färgerna med en liten ficklampa, men den kan ju inte lysa upp allting. "Kom fram då alla färger, om ni törs!" ropar Mysen. Och när solen stiger visar sig färgerna faktiskt! Glödande rött som soluppgången, blått, grönt och turkost som havet och vitt, vitt, vitt som dimma. Men allra först blir det lila – som syrén och blåbär med mjölk.Emma Virkes bygger upp illustrationerna i sina bilderböcker som collage utifrån teckningar som hon friskt blandar med inscannade material, fotografier och akvareller. Hennes debutbok Brevet till månen hyllades i pressen och kallades "en av årets intressantaste bilderböcker". I sin nya bok om Memmo och Mysen utvecklar hon sin lekfulla collageteknik ytterligare.

Allt eftersom dagen går och läsaren vänder blad växlar färgerna med ljuset, tills de till slut försvinner bort igen i skymningen. Allitterationer, rim och underfundiga iakttagelser bygger upp en varm berättelse, där vi får följa Memmo och Mysen när de vandrar genom en dag fylld av färg.

Miljömärkt med Svanen och FSC.

Arbetshandledningar för pedagoger
Till de flesta av Alvina förlags böcker görs arbetshandledningar för pedagoger som vill arbeta vidare med boken i en barngrupp eller skolklass. De kan laddas ner gratis i pdf-format från förlagets hemsida.

pil Läs mer om arbetshandledningar här

Miljömärkt bilderbok
Bandtyp: Inbunden
ISBN: 978-91-86391-08-9
Sidantal: 24
Format: 210 x 260 mm
Utkom 29 augusti 2011

pil Så beställer du

Pressröster
Bloggat av Barnboksbildens vänner 2011-11-06:

Illustrationerna håller ihop men överraskar, det ena uppslaget kan inte förutspå det andra. Därför tycker jag också berättelsen speglar ett slags lycka över tillvarons oändliga variationsmöjligheter. Eller en hyllning till färgrikedomen.

pil Läs merPressröster
Ingallill Mosander tipsar om tre underbara bilderböckerna i Aftonbladet 2011-11-05:

Fantasifullt och originellt, en bilderbok som lockar till eftertanke.

Pressröster
Cap & Design listar tio fint illustrerade barnböcker i nr 5 2011:

Självklart ska en bok som handlar om att leta efter färger ha snygga färger och det har den här boken. Bilderna är mörka, men det är ett fint samspel mellan klara, starka färger och det mörka.

Pressröster
Recension av Lotta Olsson i DN 2011-10-08:

Emma Virke gör en vacker berättelse av de alldeles naturliga färger som finns omkring oss och som växlar i ljuset. Skickligt färgsatt, kanske alldeles särskilt i de vitdimmiga uppslagen.

pil Läs merPressröster
Sebastian Johans listar fem läsvärda bilderböcker i UNT 2011-09-24:

Memmo och gosedjuret Mysen ger sig ut på en spännande expedition som inte bara gör färgerna synligare utan också mörkret mindre skrämmande. /…/ bilderna är både tajta och överraskande.

Pressröster
Ingallill Mosander listar bästa böckerna just nu i Aftonbladet 2011-09-10:

Fantasifullt och originellt, en bilderbok som lockar till eftertanke.

Pressröster
Recension av Jonna Fries i Smålandsposten 2011-09-08:

Att inte falla pladask för Virkes färgresa är svårt. Det är en egensinnig skapelse, som poetiskt väver samman formexperiment, humor och upptäckarglädje.

pil Läs merPressröster
Recension av Elina Druker i SvD 2011-08-30:

Emma Virkes uttryck har utvecklats och stärkts i hennes nya bok. ”Memmo och Mysen söker efter färger” är en intressant och originell bilderbok med uttrycksfulla och personliga karaktärsskildringar. Såväl text som bild pendlar mellan det enkla, lekfulla och poetiska.

pil Läs merPressröster

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad