På gång Om Alvina På gång Böcker Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Memmo och Mysen väntar på vintern, omslag

Memmo och Mysen har tröttnat på den långa, mörka hösten. Tröttnat på regnet och leran som kletar sig fast på stövlarna. Men så blir det plötsligt kallt och grenarna täcks av frost. Vattenpölen får ett tak av is och de första snöflingorna börjar falla. Är det vintern som äntligen är på väg?

pil Läs mer om boken

 

Min Sussirull, omslag

”Min mamma har en syster. Det är min moster. Min Sussirull. Hon har inga egna barn, men hon älskar att va med mej. Hon kommer varje lördag. Då har vi så himla kul! Men en lördag kommer hon inte. Hon ska va med nån som heter Tomas i stället. JAHA!?”

pil Läs mer om boken

 

Memmo och Mysen bråkar i vinden, omslag

En påse som virvlar fram i höstvinden blir en blir en bra drake tycker Memmo, men när Mysen ska pröva sliter sig påsen och smiter. Då blir Memmo så där arg som man inte borde bli på en vän! Går det att bli sams igen när vinden så småningom mojnar? Trots att man inte vill säga förlåt?

pil Läs mer om boken

 

Memmo och Mysen söker efter färger, omslag

Memmo och Mysen vaknar mitt i natten. Ute är det mörkt. Alla färger är borta! Tillsammans ger de sig ut för att söka efter dem.

pil Läs mer om boken

 

Brevet till månen, omslag

Bilderboken Brevet till månen utkom 2010, och var Emma Virkes debut som författare. Den handlar om Moa, som skriver ett brev för att ta reda på om månen känner sig ensam.

pil Läs mer om boken

 

  Emma Virke

Emma Virke

Emma Virke har skrivit och illustrerat flera uppmärksammade böcker. I hennes bildvärld finns mycket att upptäcka och hon rör sig fritt mellan det allvarliga, det hemlighetsfulla och det lustfyllda, gärna med komiska inslag.

Emma Virkes bilderboksskapande började med ett förstapris. År 2009 utsågs hon till en av vinnarna i bokförlaget Natur & Kulturs illustrationsstävling med boken Mops skriven av Eva Lindström. Året därpå debuterade hon som författare med Brevet till månen som gavs ut av Alvina förlag och sedan dess har hon bland annat skrivit och illustrerat böckerna om Memmo och Mysen, pekboken Toto tittut och senast Min Sussirull , där hon samarbetat med illustratören och konstnären Ida Björs. Hon har samtidigt fortsatt att illustrera andra författares texter, exempelvis Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta av Grethe Rottböll som nominerats till Elsa Beskow-plaketten 2014 för den bäst illustrerade svenska barnboken.

Vid sidan av böckerna gör Emma fristående konstbilder och hon finns representerad på flera konstmuseum, landsting och kommuner. Hon medverkar ofta i utställningar, både med fristående verk och med bilderbokskonst, bland annat i bilderboksuställningarna ”Gulligt! Läskigt! Roligt!” på Norrköpings konstmuseum 2013 och ”Sagoöar och brobyggen” på Teckningsmuseet i Laholm hösten 2014.

Emma Virkes Memmo och Mysen söker efter färger var inspirationskällan när Alvina förlag och Stockholms stadsbibliotek tillsammans utarbetade arbetsmetoden ”Blackebergsmodellen”, och i såväl det sammanhanget som många andra gör Emma ofta författarbesök och håller i workshops med barngrupper i skolor, bibliotek och på konstmuseer.

Emma Virkes skapande har belönats med flera stipendier, bland annat Sveriges författarfond (2010, 2012 och 2014) och Konstnärsnämnden (2012).

Så här säger Emma Virke om sitt skapande:

Jag har alltid älskat att hitta på historier. När jag var liten hittade jag ofta på sagor till min lillebror eller spelade in egna berättelser på min egen radiostation (kassettband). Jag gjorde musik till också! Sen när min syster fick barn, och så småningom jag själv också, kom den där berättarglädjen tillbaka med full kraft. Ibland hittar jag karaktärerna när jag sitter och tecknar för något helt annat. En liten pappersgubbe som inte får plats i den bild jag gör sparar jag till senare i ett kuvert tillsammans med andra överblivna figurer och djur. Sen en dag kanske de hamnar i ett collage på ett konstmuseum eller smyger sig in i en bok. Det påminner om när jag lekte med klippdockor som barn och ritade egna kläder till dem. Men nu får jag även skapa hela deras värld och ge dem röster och ord som passar just dem och den historien jag vill berätta. Det är alltid en häftig och pirrig känsla när en bok är tryckt och klar och mina karaktärer får ge sig ut i världen på egna ben.


Ett urval av Emma Virkes barnböcker:

2015  Memmo och Mysen väntar på vintern med text och bild av Emma Virke, Alvina Förlag.
2014 Min Sussirull med text av Emma Virke och bild av Ida Björs, Alvina Förlag.
2014  Toto tittut med text och bild av Emma Virke, Lilla Piratförlaget.
2014 Månkan och jag har en hemlighet med text av Katarina Kieri, Rabén & Sjögren.
2013  Memmo och Mysen bråkar i vinden med text och bild av Emma Virke, Alvina Förlag.
2013 Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta med text av Grethe Rottböll, Bonnier Carlsen.
2011  Memmo och Mysen söker efter färger med text och bild av Emma Virke, Alvina Förlag.
2010  Brevet till månen med text och bild av Emma Virke, Alvina Förlag.
2009 Mops med text av Eva Lindström, Natur & Kultur.

pil Läs mer om Emma Virke

 

 

 
  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad