clear clear clear clear clear clear clear
  Böcker Om Alvina På gång Upphovsmän Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Rosas buss, omslag

pil Bläddra i boken

clear
Dela med dig

Mer om
Fabrizio Silei
Fabrizio Silei
Fabrizio Silei är verksam i Italien som barn- och ungdomsboksförfattare. Han är utbildad sociolog med identitet och minne som specialområde och ser sig själv som ”utforskare av historier och människoöden”.

pil Läs merMaurizio A. C. Quarello
Maurizio A. C. Quarello
Maurizio A. C. Quarello är barnboksillustratör, utbildad i grafisk design, arkitektur och illustration. Han har i dag en verkslista på över trettio titlar, många av dem prisbelönta i flera länder.

pil Läs mer


  Rosas buss
av Fabrizio Silei (text) och Maurizio A. C. Quarello (bild)
Svensk översättning: Olov Hyllienmark

I alla människors liv finns ögonblick som kan förändra allt. För Rosa Parks var kvällen den 1 december 1955 ett sådant ögonblick. Hon tog som vanligt bussen hem efter jobbet – men det var en bussresa som skulle förändra både hennes liv och historiens gång.

Med sitt mod, sin beslutsamhet och sin vägran att acceptera orättvisor ändrade Rosa Parks historiens gång. En torsdagskväll i december 1955 i i Alabama, USA vägrade hon lämna sin plats i bussen till en vit passagerare. Det blev startpunkten för en 381 dagar lång busstrejk, bildandet av den amerikanska medborgarrättsrörelsen och att det diskriminerande regelverket på bussarna förklarades olagligt av USA:s Högsta Domstol.I den illustrerade barnboken ”Rosas buss” får vi följa med när Bens morfar vill ta med sitt barnbarn på en resa för att visa honom något mycket speciellt. Men när de kommer till ett museum och går fram till en buss, börjar Ben undra om morfar håller på att bli tokig. En gammal buss? Vad är det för speciellt med den? Men så börjar den gamle mannen berätta om en tid när rasism och diskriminering var en självklar del av vardagen, och om en kvinna som bestämde sig för att inte längre acceptera det. En kvinna som med tyst styrka stod emot trycket från sin omgivning. En kvinna som hade modet att säga ”NEJ!”.Rosa Parks föddes den 4 februari 1913, och som en hyllning till henne på 100-årsdagen ger Alvina förlag nu ut ”Rosas buss”. En berättelse om rasism, rädsla och om hur civilkurage kan förändra världen.

Miljömärkt med Svanen och FSC.

Arbetshandledningar för pedagoger
Till de flesta av Alvina förlags böcker görs arbetshandledningar för pedagoger som vill arbeta vidare med boken i en barngrupp eller skolklass. De kan laddas ner gratis i pdf-format från förlagets hemsida.

pil Läs mer om arbetshandledningar här

Miljömärkt, illustrerad bok
Bandtyp: Inbunden
ISBN: 978-91-86391-15-7
Sidantal: 40
Format: 159 x 240 mm
Utkommer 24 jan 2013

pil Så beställer du

Pressröster
Magnus Utvik i SVT:s Gomorron Sverige 2013-01-29:

I SVT:s Gomorron Sverige gav Magnus Utvik barnboken Rosas buss betyget 4 av 5, och kallade den "en fantastisk historia med jättebra bilder. Jättefin bok."

pil Se recensionen här (Tidskod 9:15)Pressröster

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad