clear clear clear clear clear clear clear
  Böcker Om Alvina På gång Upphovsmän Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Sötaste Klara, omslag
clear
Dela med dig

Mer om
Sofia French
Sofia French
Sofia French är verksam som författare, journalist och redaktör. För att få berättelsen om Klara helt trovärdig tog hon till ett lika modigt som ovanligt grepp – hon lät en hel skolklass läsa boken redan på manusstadiet.

pil Läs mer


  Sötaste Klara
ungdomsroman av Sofia French

Klara har aldrig längtat så mycket i hela sitt liv. Äntligen ska hon få träffa Marcus, en lite äldre kille som hon har lärt känna på nätet. Den senaste tiden har det hänt saker med 14-åriga Klara och hon går helt upp i de nya känslorna. Pirret, värmen, lyckoruset. Hon har inte tid att äta, inte tid att läsa, hon köper nya kläder och fixar med håret. Den 48:e dagen åker hon för att träffa sin Marcus i Stockholm. Men något går fel. Något går helt åt H-E...

När det visar sig att Marcus inte riktigt är den han utgett sig för att vara förstår hon att hundratals andra tjejer också blivit lurade. Det blir rättegång och för Klara är allt skit samma. Men några personer som bryr sig, hjälper henne att hitta kraften och modet att gå vidare.

Berättelsen om Klara har sitt ursprung i en journalistisk idé. Författaren Sofia French intervjuade ett antal personer som arbetar med problemet med så kallad grooming – dvs. vuxna som i sexuellt syfte tar kontakt med barn. Bland andra träffade hon Vivika Lebsund som var målsägarbiträde i målet mot den s.k. HIV-mannen Christer Aggett och två av tjejerna som vittnade mot densamme.

Syftet med intervjuerna var att lyfta fram tjejernas berättelse, och försöka förstå hur något sådant här kan hända. Hur går det till när de här känslorna uppstår? Vad är det som får oss att blunda för varningstecken när vi blir förälskade, och vad får oss att knyta an så starkt till någon vi aldrig träffat?

Så här berättar Sofia om den vändning arbetet tog:

”Jag var ute efter att höra tjejernas historia, få syn på deras perspektiv, och ville presentera det. Men hamnade snabbt i det vanliga generaliserandet. Vi bär på så många föreställningar om hur brott av den här typen går till, men jag ville inte fastna i en svart-vit beskrivning av verkligheten. Svårt också med integritet och etik. Hur berättar man om en sådan här händelse, utan att lämna ut den som har drabbats? Att berätta om detta i romanform kändes till slut som det enda rätta. De två som varit med i rättegången mot Aggett samtyckte till att jag använde samtalen med dem som research till en fiktiv berättelse. Båda har läst hela manuset och gett positiv respons. ”

I Sötaste Klara återges dessa erfarenheter i en litterär form. Händelser och personer i boken är alltså helt och hållet fiktiva. Boken om Klara är ett försök att nyansera det virrvarr av känslor, sammanhang och mekanismer som Sofia French fått ta del av i intervjuerna. Det svåraste av allt verkar vara: skammen. Skammen i att ha blivit lurad.

Kanske kan Klaras berättelse förta en del av skammen? Ingjuta mod i de som varit med om något liknande? Mod att anmäla. Mod att be om hjälp. Mod att förlåta och våga närhet trots allt.

Miljömärkt med Svanen och FSC.

Arbetshandledningar för pedagoger
Till de flesta av Alvina förlags böcker görs arbetshandledningar för pedagoger som vill arbeta vidare med boken i en barngrupp eller skolklass. De kan laddas ner gratis i pdf-format från förlagets hemsida.

pil Läs mer om arbetshandledningar här

Miljömärkt ungdomsroman
Bandtyp: inbunden med mjukpärm (flexoband)
ISBN: 978-91-86391-07-2
Sidantal: 144
Format: 120 x 183 mm
Utkom 12 april 2011

pil Så beställer du

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad