På gång Om Alvina På gång Böcker Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Sötaste Klara, omslag

Klara, 14 år, blir dödligt förälskad i en person som hon träffar på nätet. Den 48:e dagen åker hon äntligen för att träffa sin Marcus i Stockholm. Men något går fel. Något går helt åt H-E...

pil Läs mer om boken

 

  Sofia French

Sofia French

Sofia French är verksam som författare, journalist, redaktör. Hon har de senaste åren drivit Arvsfondsprojekten ”Hitta hem” och ”Adoption – med barnet i fokus” tillsammans med författaren Astrid Trotzig. Den röda tråden i allt hon gör är ett tydligt fokus på barn och unga.

Sofia är en person med många järn i elden. Samtidigt. Det första jobbet var att tvätta tanters hår på en frisörsalong i Nyköping. Efter det har många olika extrajobb, frilansjobb och egna projekt passerat. Sedan årsskiftet är hon redaktör och reporter på Resemagasinet Äventyr, ett drömjobb för en reslysten journalist.

Hon flyttade hemifrån redan som 16-åring för att gå på dansgymnasium i Uppsala. Ett par år senare hoppade hon av Balettakademiens yrkesdansarutbildning och pluggade sedan juridik, litteraturvetenskap, språk och journalistik på Stockholms universitet.

Debuten som ungdomsboksförfattare har sitt ursprung i en journalistisk idé. Sofia French intervjuade ett antal tjejer som utsatts för så kallad grooming – dvs. vuxna som i sexuellt syfte tar kontakt med barn. Det visade sig svårt att rakt av skriva om de inträffade händelserna, med tanke på de intervjuade tjejernas integritet. Därför växte istället den fiktiva berättelsen om Klara fram.

Sofia bad några ungdomar läsa boken under arbetes gång. Hon kände tidigt att hjälpen från ungdomarna var ovärderlig och tog då till ett lika modigt som ovanligt grepp – att låta en hel en skolklass från Lidingö utanför Stockholm läsa och vara med att påverka både innehållet och språket i den färdiga boken. Kontakten med skolan fick hon med hjälp av Palatset i Stockholm, och det hela blev en spännande process som Sofia skulle kunna tänka sig att upprepa.

Så här säger Sofia French om sitt skrivande:

När jag var yngre var jag väldigt mycket bättre på att uttrycka mig skriftligt än muntligt. Nu har jag blivit bättre på att prata. Men jag föredrar fortfarande att skriva i många olika syften och situationer. Drivkraften är dock inte att vara författare, att publicera böcker, utan snarare att kommunicera. Diskutera. Mötas.

När jag sätter mig ner och blir manisk över det jag håller på med, skriver de första 40 sidorna i ett svep, så är jag lycklig. Sen kommer ett långt mellanläge som består av hårt arbete och tålamod. Nästa höjdpunkt är mötet med läsaren. I fallet med Sötaste Klara: unga människor i 13-14 årsåldern. När jag har mött mina läsare kan jag bara säga: Respekt. Ni imponerar mig. Ni berör mig. Det är oerhört spännande att höra er prata om Klara och förstå att vi har henne gemensamt. Hon är någon för er, en riktig person, inte en litterär konstruktion. Och det gör mig lycklig igen.

Böcker av Sofia French:

2011  Sötaste Klara, ungdomsroman, Alvina förlag
2005  På jakt efter Mr Kim i Seoul, Wahlström & Widstrand
2003  Hitta hem. Vuxna adopterade från Korea berättar (red tillsammans med Astrid Trotzig), Ordfront
1999  plats, spela död (lyrisk kortprosa), Natur och Kultur

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad