clear clear clear clear clear clear clear
  Böcker Om Alvina På gång Upphovsmän Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Brevet till manen omslag

clear
Dela med dig

Mer om
Vattenvandringen
Tärningsspel
Slå tärningen och följ med i vattnets kretslopp! Spelet Vattenvandringen tar er med på en svindlande och lärorik färd.

pil Läs mer


Kristin Dahl
Kristin Dahl
Kristin Dahl är författare, välkänd för sina matematikböcker för barn.

pil Läs mer


Malin Hardestam
Malin Hardestam
Malin Hardestam är illustratör och barnboksförfattare.

pil Läs mer

  Blött, sött och salt
– allt om vatten
Text: Kristin Dahl
Illustrationer: Malin Hardestam

Vatten är fantastiskt! Det kan vara osynlig vattenånga, flyta i sjöar eller blockera trottoarerna i form av snö och is. Har du tänkt på att vi lånar vattnet från naturen? Så småningom ska det tillbaka dit. Vattnet är en förutsättning för allt liv, och finns överallt – i växter och djur, i luften, skogen, havet och till och med i öknen.

Har du tänkt på att vi lånar vattnet från naturen? Så småningom ska det tillbaka dit. Vatten är källan till allt som lever på vår jord, och det är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att leva här. Inte mindre än ¾-delar av vår planet är täckt av vatten. Vatten är så vanligt att vi glömmer bort hur märkligt det är, och att det dessutom har funnits här väldigt länge. I varje klunk som vi dricker finns vatten som var med redan när jorden skapades. Tänk så mycket samma vatten kan ha varit med om! Det har skvalpat i magen på en dinosaurie. Det var med och släckte törsten hos den första människan. Det har druckits av regnskogens indianer. Det har slagits till skum mot ett av vikingarnas skepp. Eftersom det finns så mycket vatten borde vi kanske kalla vår planet för ”Vattnet” istället för ”Jorden”. Men trots att vatten är jordens vanligaste ämne och finns överallt, så är ändå brist på vatten ett mycket stort problem i många länder. Hur kan det komma sig?

Boken Blött, sött och salt är en faktabok i bilderboksformat om 32 sidor. Den vänder sig direkt till barnen och berättar om vattnets alla fascinerande egenskaper. Boken är skapad för att vara tillgänglig för många barn – oavsett hur långt man hunnit i läsutvecklingen. Den som är ovan vid läsning kan hämta mycket information ur bilderna, medan de som har kommit en liten bit på väg kan läsa sammanfattande bildtexter och pratbubblor. Boken presenterar vatten som en förutsättning för liv, kretsloppet, rening av dricksvatten och avloppsvatten, miljöproblem och naturligtvis sött och salt vatten. Stor vikt läggs vid att belysa miljöaspekterna av ämnet. Här finns också en hel del experiment att utföra själv. Boken är miljömärkt med Svanen och FSC.

Blött. Sött och salt är skriven av Kristin Dahl med illustrationer av Malin Hardestam.  Denna duo står också bakom spelet ”Vattenvandringen” som hösten 2010 presenteras av Alvina förlag. Kristin Dahl är välkänd bl.a. för sina böcker och föreläsningar om matematik. Malin Hardestam är utbildad lärare med inriktning mot specialpedagogik och verksam som barnboksförfattare, formgivare och illustratör. Hon debuterade år 2008 med bilderboken Bullen ska inte sova själv och år 2009 gjorde hon illustrationerna till Hans Perssons uppmärksammade experimentbok Russinhissen.Med Blött, sött och salt får vi än en gång njuta av Malin Hardestams humoristiska och förklarande bilder.

Arbetshandledning för pedagoger
Pedagoger som vill arbeta vidare med boken Blött, sött och salt och spelet Vattenvandringen kan ladda ner arbetshandledningen TEMA Vatten gratis. Här hittar ni bland annat kompletterande fakta, diskussionsfrågor, fler experiment och en hel avdelning med idéer för hur man kan arbeta med ”vattenmatte”.

pil Läs mer om arbetshandledningar här

Miljömärkt faktabilderbok
Bandtyp: inbunden
ISBN: 978-91-86391-02-7
Format: 210 x 297 mm
Utkom: 1 november 2010

pil Så beställer du

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad