På gång Om Alvina På gång Böcker Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    omslag Blött, sött och salt

Blött, sött och salt – allt om vatten Text: Kristin Dahl
Illustrationer: Malin Hardestam

Vatten är fantastiskt! Det kan vara osynlig vattenånga, flyta i sjöar eller blockera trottoarerna i form av snö och is. Vattnet är en förutsättning för allt liv, och finns överallt – i växter och djur, i luften, skogen, havet och till och med i öknen. Inte mindre än ¾-delar av vår planet är täckt av vatten. Så kanske borde vi kanske kalla vår planet för ”vattnet” istället för ”jorden”? Ända är vatten en bristvara för många människor på jorden. Hur kan det komma sig?

pil Läs mer om boken


omslag Vattenvandringen


Vattenvandringen - ett tärningsspel om vattnets kretslopp
av Kristin Dahl och Malin Hardestam.

Slå tärningen och följ med i vattnets kretslopp! Det blir en svindlande färd, för vattnet finns överallt omkring oss. Här finns mycket att lära samtidigt som spänningen stiger vilken vattendroppe når först i mål?

pil Läs mer om spelet

  Kristin Dahl

Kristin Dahl

Kristin Dahl är författare, vetenskapsjournalist och filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet. Hon har skrivit mängder av barn- och fackböcker om matematik och naturvetenskap. Sedan ett antal år arbetar hon med att aktivt dela med sig av sin kunskap via böcker, föreläsningar, film och multimedier.

Efter sin utbildning vid Grafiska institutet i Stockholm arbetade Kristin Dahl på olika förlag med kunskapsböcker och läromedel. Hon fortsatte sina studier på Journalisthögskolan i Stockholm och kom därefter till den populärvetenskapliga tidskriften Forskning och Framsteg, där hon var redaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare i 17 år. Förutom att skriva egna artiklar redigerade och omarbetade hon forskarnas alster, vilka omfattade alla slags ämnen, som matematik, partikelfysik, teknik, medicin, miljö, filosofi, samhällsvetenskap.

Sedan slutet av 1990-talet är hon författare och föreläsare i det egna företaget ”Fakta i ord och bild”. Hon skriver faktaböcker för vuxna, ungdomar och barn – mycket handlar om matematik. Flera av böckerna är översatta och säljs i länder som Tyskland, Italien, Sydkorea, Ryssland m.fl.

Kristin Dahl vill via sina böcker visa att matematik och naturvetenskap är något annat än det som möter oss i de gängse skolböckerna. Vad som helst kan hända!

Så här säger Kristin Dahl själv om att skriva böcker:

Jag hade aldrig haft några drömmar om att bli författare. Tvärtom egentligen. I skolan fick jag uppfattningen att jag inte var någon vidare skribent. Men under ett av mina tidigare jobb – på ett läromedelsförlag – blev jag vald till ordförande i den fackliga klubben. Alla dessa papper om avtal, förhandlingsresultat, nya lagar osv. var näst intill obegripliga. Men med hjälp av ordböcker och mycken möda lyckades jag ”översätta” och sammanfatta budskapen i informationen . De stressade, heltidsarbetande småbarnsföräldrar i klubben skulle aldrig orkat bry sig, om de hade fått originalskrivelserna. Mina mödor resulterade i att 95 % av alla medlemmar i klubben deltog i de fackliga mötena!

Själv insåg jag hur viktigt det är att information är åskådlig, mycket konkret – och gärna lite humoristisk – om den ska nå fram. En insikt som jag tog med mig när jag efter examen vid Journalisthögskolan kom till tidskriften Forskning & Framsteg. Här gällde det verkligen att presentera svårtillgänglig information – forskningsresultat inom medicin, kosmologi, kvantfysik osv. – så att den väcker intresse och blir begriplig.

Ett av de viktigaste verktygen i mitt arbete är det grafiska berättandet: att ta hjälp av bilder som i samspel med texten förklarar, förtydligar och fördjupar berättelsen – och bidrar till att ge den liv. För mig fungerar det i praktiken så att när jag vet vad jag ska berätta, t.ex. att ¾ av jorden är täckt av vatten, men innan jag ännu har fäst något ord på pappret/skärmen, så ser jag en bild för mitt inre. I det här fallet den blåskimrande bild av jorden som de första astronauterna förmedlade. Kring den bilden skriver jag min berättelse.

Kristin Dahls böcker i urval:

Den fantastiska matematiken, utgiven av Fischer 1991
Matte med mening, tänka tal och söka mönster,
utgiven av Alfabeta 1994
Räkna med mig! Mattegåtor för hela familjen,
utgiven av Alfabeta 1996
Ska vi leka matte? Finurliga lekar och kluriga spel,
utgiven av Alfabeta 1998
Vatten finns överallt, utgiven av Bonnier Carlsen 1998
Kul med matte. Leka, beskriva, mäta och räkna,
utgiven av Alfabeta 2009


 

 

 
  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad