På gång Om Alvina På gång Böcker Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Banditer i byn

Alvina förlag gav 2009 ut Banditer i byn i en nyutgåva tillsammans med flera andra artiklar av Sigfrid Hoas om livet i Gammalsvenskby och om byns historia.

pil Läs mer om boken

 

  Sigfrid Hoas
Sigfrid Hoas i sitt hem i Södertälje 1959, samma år som Banditer i byn gavs ut första gången.

Sigfrid Hoas

Sigfrid Hoas var son till Svenskbybornas lärare, ledare och präst. För många svenskbybor var han en viktig länk tillbaka till de gemensamma rötterna i Gammalsvenskby.

Sigfrid Hoas (1908 – 1984) var präst, författare och rektor för Hagabergs folkhögskola i Södertälje. Han föddes och växte upp i Gammalsvenskby, en svensk bosättning nära staden Cherson i nuvarande Ukraina.

Sigfrids far, Kristoffer Hoas, var byns lärare, ledare och präst. Han var också en av dem som mest idogt arbetade för att byborna 1929 skulle få komma till Sverige. I det nya hemlandet blev Kristoffer något av en sammanhållande kraft för byborna – en roll som vid hans bortgång övertogs av Sigfrid. Många är de svenskbybor som döpts, vigts eller begravts av Sigfrid Hoas.

Sigfrids mor hette Emma Hoas (född Skarstedt) och kom ursprungligen från Malmö. Hon reste 1899 till Gammalsvenskby som slöjdlärarinna och missionär, och blev kvar i byn i 30 år. Genom hennes arbete och korrespondens höll byn under långa perioder ständig kontakt med Sverige, och kunde ta del av svenska böcker, tidskrifter och inte minst psalmboken Sions toner.

Sigfrid Hoas skrev under sin levnad ett mycket stort antal artiklar, varav flera handlade om Gammalsvenskby. År 1959 gav han för första gången ut sina minnen från byn i boken Banditer i bynmin barndoms äventyr i Gammalsvenskby. Han har även skrivit böckerna Bergen i bibeln (1980) och Liten ABC-postilla (1981).

pil Läs mer om Gammalsvenskby

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad