clear clear clear clear clear clear clear
  Böcker Om Alvina På gång Upphovsmän Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Banditer i byn
clear
Dela med dig

Mer om
Sigfrid Hoas
Sigfrid Hoas
Sigfrid Hoas (1908 – 1984) var präst, författare och rektor för Hagabergs folkhögskola i Södertälje. Han föddes och växte upp i Gammalsvenskby, nära staden Cherson i nuvarande Ukraina.

pil Läs mer

  Banditer i byn
och andra texter om Gammalsvenskby
av Sigfrid Hoas

Banditer i byn skildrar livet i Gammalsvenskby under 1910- och 20-talen. Den är skriven av Sigfrid Hoas, som själv växte upp i byn.

I en liten by vid Dnjeprs strand, inte långt från Cherson i nuvarande Ukraina, bodde en grupp svenskar från år 1782 och nästan 150 år framåt. Livet mellan stäppen och den väldiga floden, med vardag och högtider, glädjeämnen och sorger, återges här både i text och bild.

Många umbäranden drabbade byn under denna period. Bland det värsta var antagligen nödtiden runt 1922, då många bybor var så illa däran av svält och sjukdomar att de hade bestämt sig för att gräva sina egna gravar medan de ännu orkade. Man kunde ju inte veta säkert om den hjälpsändning som skickats av Röda korset i Sverige skulle hinna fram i tid.

Hjälpen hann fram, till bybornas stora lycka, och man levde ännu en tid i byn. Men de hårda tiderna gjorde att man ändå bestämde sig för att förverkliga en gammal dröm – att ”återvända” till Sverige. Så kom det sig att byn flyttade till Sverige 1929.

Avfärden fotografi
Avfärden från Gammalsvenskby den 22 juli 1929. Byborna står redo på Dnjeprs strand för ombordstigning på flodångarna "25 oktober" och "Vorochilov".

Sigfrid Hoas föddes och växte upp i Gammalsvenskby. År 1959 gav han för första gången ut sina minnen av nöden 1922 och många andra barndomsminnen i boken Banditer i byn – min barndoms äventyr i Gammalsvenskby.

I denna återutgivning kompletteras barndomsskildringen med andra artiklar som Sigfrid Hoas har skrivit om livet i Gammalsvenskby och om byns historia. Här tecknas bland annat porträttet av Sigfrids far Kristoffer Hoas som var byns ledare, lärare och präst, liksom av hans mor Emma Hoas som kom till byn 1899 som slöjdlärarinna och missionär.

Boken illustreras med ett sextiotal fotografier från Gammalsvenskby och från den första tiden i Sverige.

Ny miljömärkt upplaga
Intresset för Banditer i byn har varit så stort att ett tilltryck redan har gjorts. Bokens andra upplaga är miljömärkt med Svanen och FSC.

Inbunden, rikt illustrerad
Sidantal: 176
Utkom: den 6 juli 2009
ISBN: 978-91-86391-00-3

pil Så beställer du

Pressröster
Recension av Ola Sollerman i Gotlands Tidningar 2009-07-30:

En gripande bok, och man måste hålla med Sigfrid Hoas dotter Britta Hoas när hon i bokens förord påpekar den närvarokänsla som berättelsen ger.

pil Läs merPressröster
Recension av Torsten Daun i Gotlands Allehanda 2009-11-21:

Boken är viktig /…/ som en inträngande och innerlig berättelse om hur en liten folkgrupp i ett stort rike kan överleva och utvecklas trots att många gånger vara utsatt för omänskliga prövningar och hänsynslös behandling av överheten.

pil Läs mer
Pressröster
Recension av Josef Rydén i Jönköpings-Posten 2010-02-13:

Sigfrid Hoas skildring av livet i Gammalsvenskby /…/ bjuder på en fängslande läsning. /…/ [Man] kommer människorna i denna svenska kulturutpost så nära. Alvina förlag har all heder av antologin med Sigfrid Hoas berättelser.

pil Läs mer

 

 

 

  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad