På gång Om Alvina På gång Böcker Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Ester Arg och Daisy Galej, omslag

Ester Arg och Daisy Galej är goda vänner och gör allt tillsammans. När de fikar, sitter Ester nästan alltid där och blir ilsk. Daisy däremot, hon blir aldrig arg. Inte det minsta!

pil Läs mer om boken

 


  Maria Källström

Maria Källström

Maria Källström har gjort illustrationerna till bilderboken Ester Arg och Daisy Galej, som är hennes första bilderbok. Hon arbetar som illustratör och grafisk formgivare.

Som de flesta människor började Maria rita som liten. Och sedan fortsatte hon. Det var i samband med ett extraknäck som tecknare av gratulationskort som hon fick upp ögonen för att jobba med bild, och sökte till Nyckelviken följt av Konstfack.

Sedan examen 1998 har uppdragen varierat mellan illustrationer för reklam, tidningar, böcker samt läromedel och formgivning av kataloger och mer informativa bilder.

Oavsett vad man jobbar med är det härligt när inspirationen slår till; Fingrarna börjar klia, hjärtat slår några extra slag och under ett par korta ögonblick stämplas OK:n på hjärnans alla små idéfrön. För mig kommer inspirationen ofta från ett helt oväntat håll, gärna när jag är långt ifrån penna och papper. Man får försöka fånga och stoppa ner den i en låda, för att plocka fram vid ett lämpligare tillfälle. Flyktig som inspirationen är, ser den annorlunda ut när man väl tar sig an den. Men med lite disciplin och fantasi kan man förhoppningsvis få känslan av något som liknar originalet.

Mest känd är Maria för en tuschteckning förställande figurer som tävlar i skridskodans. Den hängde länge på en vägg i ett kök i Skoghall utanför Karlstad. Och fortfarande – över ett kvarts sekel senare – händer det att folk som då brukade samlas i köket, talar om motivet. Tyvärr tror man att tejpen som höll teckningen uppe till slut gav vika och sedan dess har ingen sett till verket. ”Synd”, säger Maria, ”det hade varit roligt att ha den idag. Jag ritar bara skridskodansande figurer i smyg numera.”


pil Läs mer på Maria Källströms hemsida

 

 

 
  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad