På gång Om Alvina På gång Böcker Start
Alvina Förlag & Produktion Meny
linje
   
    Min Sussirull, omslag

”Min mamma har en syster. Det är min moster. Min Sussirull. Hon har inga egna barn, men hon älskar att va med mej. Hon kommer varje lördag. Då har vi så himla kul! Men en lördag kommer hon inte. Hon ska va med nån som heter Tomas i stället. JAHA!?”

pil Läs mer om boken

 

  Ida Björs

Ida Björs

Ida Björs kommer från Järvsö i Hälsingland och är född 1973. När Sverige 2013 var hedersgäst på den stora, internationella barnboksmässan i Bologna var hon en av de trettioen svenska illustratörer som valdes ut för att representera det allra bästa av svensk barnbokskonst.

Ida Björs bor i Stockholmsförorten Farsta i radhus, och har två barn och en katt bland annat. Sin konstnärliga utbildning har hon fått på Wiks Folkhögskola, linjen för bild och form samt Konstfack, linjen för grafisk design och illustration. Sedan examen 1999 har hon arbetat som konstnär och frilansillustratör.

Min Sussirull är Ida Björs andra bilderbok. Den första heter Den elektriska pojken från Arbrå och gavs ut av Rabén & Sjögren 2005. I de båda bilderböckerna arbetar Ida med en klar färgskala där färgerna ofta står i kontrast till varandra på ett sätt som får dem att lysa lite extra mycket. Bilderna är gjorda i akryl med inslag av blyerts och färgpennor. De rymmer mycket rörelse, stor värme och en hel del humor.

Utöver bilderböckerna har Ida illustrerat kapitelböcker som När vi sa farväl till Niklas och Botilda Bengtsson flyttar hemifrån, samt läromedel och artiklar i tidningar som exempelvis Forskning & Framsteg, Dagens Nyheter och Tidningen Vi.

Som konstnär arbetar Ida växelvis med illustration, måleri och textil. Hon har både separatutställningar och grupputställningar, som till exempel ”Sagoöar och brobyggen – tre samtida bilderbokskonstnärer” på Teckningsmuseet i Laholm hösten 2014 tillsammans med Emma Virke och Sara Lundberg. Oftast ställer Ida ut måleri, men det händer också att hon visar textil. Bland annat har hon gjort olika tolkningar av folkdräkter. Dessutom gör hon papperscollage och i ett pågående projekt tecknar hon människor i tunnelbanan, som en slags uppvärmning innan jobbet, och lägger upp dem på sin blogg.

Idas konstnärliga arbete har uppmärksammats med ett flertal stipendier som till exempel Sveriges bildkonstnärsfond (2008-2009), Tecknarnas Fotokopieringsfond (2009 och 2012) och Författarfonden (2013). 2013 tilldelades hon Björn Bergs konstnärsstipendium med motiveringen: ”Ida Björs förenar ett modernt formspråk med en gedigen tecknartradition. Hennes uttryck präglas av närhet och värme men också av rytm, temperament och träffsäkerhet.”

Så här säger Ida Björs om bilder och bildskapande:

Att göra bilder är det roligaste i hela världen. Och att få någons text och sätta kropp, färg och skapa världar, rum, figurer till det är ju som att få en present och ett förtroende att förvalta väl.

När jag får en text som ska illustreras försöker jag hitta kärnan och meningen i den. Sen skissar jag och jobbar på, visar för författare och redaktör. Oftast blir det första bäst men inte alltid. Ibland blir allt tråkigt och fult då kan det hjälpa att byta teknik, teckna i stället för att måla, rita i datorn i stället för att klippa och klistra. Det är viktigt att det är roligt att jobba för jag tror att det syns sen.

pil Läs mer på Ida Björs hemsida

pil Läs mer på Ida Björs blogg

 

 

 
  Alla barn- och ungdomsböcker från Alvina förlag är miljömärkta. Läs mer här      
 
Copyright: Alvina förlag och produktion AB | Björnsonsgatan 221, 168 44 Bromma
Tel: 070-22 81 903 | E-post: info[at]alvinaforlag.se | www.alvinaforlag.se
blad